WARO, het verhaal…

We nemen afscheid....

14 januari 2021

Jammer genoeg heeft op 14 januari 2021 de wereld afscheid moeten nemen van Etienne Deman, stichter en voorzitter van Foto- en Diaclub Waregem. Jarenlang heeft hij gestreden voor deze club. Zijn passie fotografie was in zijn hele leven zichtbaar. Hij fotografeerde waar hij kon en wat hij kon.

Zijn passie kon hij combineren mijt zijn favoriete voetbalclub Essevee, waar hij jarenlang huisfotograaf was. Ook bij andere verenigingen was hij zeer actief, ook als fotograaf. 
Niets of niemand stond Etienne in de weg… hij ging voor zijn fotografie.

We zijn Etienne heel dankbaar voor al die jaren van activiteit, fotografie, sociale contacten, mogelijkheden en een enorme gastvrijheid. Iedereen kende Etienne voor zijn grote inzet op verscheidene activiteiten.

De laaste jaren ging hij door met de grote steun van zijn vrouw Clara die hem vergezelde naar de bijeenkomsten. Zo kon Etienne toch nog aanwezig zijn bij onze gesprekken.

Een man met een verhaal…. een verhaal dat verder leeft… in de activiteiten en mensen aan wie hij zijn hart en kennis heeft geschonken.

Wij wensen zijn echtgenote, kinderen, kleinkinderen en familie heel veel sterkte in deze moeilijke periode.

Foto Etienne Deman op de cover van Beeld Expres
Etienne's winnende foto van de fotowedstrijd “SPORT in BEELD”
Etienne Deman - fotograf Waro Waregem
Etienne, fotograaf in hart en nieren. Foto door Karl Holvoet
Rouwbericht Etienne Deman
Rouwbericht Etienne Deman
Etienne Deman als fotograaf op Waregem Koerse
Etienne Deman als fotograaf op Waregem Koerse. Jarenlang fotografeerde Etienne dit grote event te Waregem!

Een verhaal door Etienne Deman.

Etienne schreef onderstaand verhaal in 2015 naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van Foto- Diaclub WARO Waregem.

WARO en het West-Vlaams Verbond van Foto- en Diakringen

Het West-Vlaams Verbond van Foto- en Diakringen kwam tot stand. Als mede-initiatiefnemer behoorde WARO tot de stichtende leden. De eerste samenwerking van WARO FOTO-DIACLUB, het WVFD en het gemeentebestuur van Waregem vond plaats in oktober 1971. 
In de bovenzaal van het vroegere gemeentehuis op de Markt te Waregem werd “Westfoto 1” opgesteld. Dit was de eerste provinciale fototentoonstelling ooit in Waregem georganiseerd.

Een nieuw lokaal en verdere clubwerking

In 1972 werd in Waregem het cultureel centrum officieel geopend. 
De club kreeg daar een ruime donkere kamer ter beschikking met aangepaste uitrusting. 
Naast maandelijkse bijeenkomsten werden ook verschillende andere activiteiten georganiseerd: lessen fotografie, foto-uitstappen, natuurwandelingen, diaprojecties, fototentoonstellingen, fotosessies portret in studio- opstellingen (met kunstlicht) toegankelijk voor het publiek e.a.

WARO FOTO-DIACLUB Waregem groeide uit tot een vaste waarde in het West-Vlaams Verbond van Foto- en Diakringen.

Dertig jaar WARO….

Bij het 30-jarig bestaan werd de club gehuldigd op het gemeentehuis te Waregem. Burgemeester Guido Carron opende in een overvolle raadszaal de feestzitting. 
Willy Spegelaere, toenmalig ondervoorzitter van zowel de Vlaamse Federatie van Fotokringen als het West-Vlaams Verbond van Foto- en Diakringen, schetste de jarenlange samenwerking met WARO.
Minister van Buitenlandse Zaken Eric Derycke opende de tentoonstellingen met werken van de leden en de reeks “Waregemse Dames in de Kijker”.

Andere hoogtepunten van organisaties waaraan onze club meewerkte

 • 21.04.2000 – 01.05.2000: WAREGEM 2000 van dorp tot STAD Millennium Tentoonstelling in Groenhove
 • 24.08.1997: folkloristische paardenstoet: “ODE aan het PAARD”
 • 02.06.2000 – 03.06.2000: Flanders Paralympic Championships

WAREGEM meets the photographic WORLD – 6 tot 16 juli 2002

In juli 2000 lanceerde ik het idee om, ter gelegenheid van 700 jaar Gulden Sporen, in Waregem een groots opgezet internationaal foto-en diafestival te organiseren. 
Onder de vleugels van het stadsbestuur Waregem, met de medewerking van het Centrum voor Beeldexpressie en het West-Vlaams Verbond van Foto- en Diakringen werd een werkgroep samengesteld om het ganse project in goede banen te leiden. 
Deelnemingsformulieren werden wereldwijd verspreid. 
Deelnemers uit 54 verschillende landen stuurden ruim 11.500 werken.

Het ganse project bestond uit vijf verschillende tentoonstellingen:

 • The Golden Spurs: een internationale foto- en diawedstrijd. 
  De fototentoonstelling vond plaats in de raadszaal van het stadhuis, de diaprojectie in “De Schakel”.
 • Den Gouden Briek: een nationale fotowedstrijd met uitsluitend foto’s in verband met het wielrennen.
  De tentoonstelling werd opgesteld in de “Briek Schottezaal”.
 • Internationale fototentoonstelling op uitnodiging
  De ruime hal van “De Schakel” was volledig ingenomen met de werken uit de verschillende deelnemende landen
 • Fototentoonstelling voor de lokale fotoclubs 
  Opgesteld in de trouwzaal en de hal van het stadhuis.
 • Academische Zitting 
  De academische zitting gevolgd door de proclamatie vond plaats in de raadszaal van het stadhuis.
 • Wij konden meer dan driehonderd genodigden uit verschillende landen verwelkomen.
  Onze Waregemse Wielerlegende “Briek Schotte” hield eraan de verschillende trofeeën van “Den Gouden Briek” persoonlijk te overhandigen.
  Bij deze gelegenheid werd het boek “WAREGEM meets the photographic WORLD” uitgegeven. 
  Hierin werd een selectie opgenomen van werken uit de verschillende tentoonstellingen.

Het digitale tijdperk

De analoge fotografie verloor stilaan veld op de nieuwe rage. Praktisch alle WARO-leden deden de overstap naar het nieuwe medium.
Wat begon met beperkte digitale reportages met foto’s in klein formaat is uitgegroeid tot een “productie” van degelijk afgewerkte montages.
Tentoonstellingen en digitale presentaties volgden elkaar op.

Alles kwam in een stroomverstelling terecht door het maken van de digitale projecties op het interne tvcircuit van het Regenboogstadion.
De clubfoto’s kwamen op verschillende websites terecht. Het aantal clubactiviteiten steeg zienderogen.

In clubverband werden bij diverse activiteiten soms tot duizenden digitale foto’s geteld.
Naast de reportages voor, tijdens en na de voetbalwedstrijden van SV Zulte Waregem kwamen daarbij de reportages over De Ballonhappening en Waregem Kinderstad. Reeds vanaf het begin van deze activiteiten van Stad Waregem op de hippodroom, staat WARO in voor de projecties op het interne circuit van de hippodroom. 
Met reportages over de concerten in het Park Casier, de Koetsentocht, de opening van de Waregem Koersefeesten, De Nacht van de Humor, Waregem Koerse, de Frans-Vlaamse Cultuurdagen, de tentoonstellingen en reportages rond “De Flandriens”, activiteiten van Somival e.a., dienden zich nog meerdere mogelijkheden aan om ons digitaal uit te leven.

De start van de 3e rit in de “TOUR de FRANCE” (10.07.2007) ter hoogte van het Regenboogstadion gaf ons de kans te fotograferen en te filmen van op strategisch verantwoorde plaatsen van de tribunes.
Van de Internationale Paardenstoet (19.08.2007) t.g.v. 160 jaar Waregem Koerse konden onze clubleden een overvloed aan beeldmateriaal opnemen.

Samenwerking WARO – Computer Gebruikers Club Deerlijk

Vanaf 2002 kreeg WARO nog een flinke steun door de samenwerking met de Computer Gebruikers Club (CGC vzw) van Deerlijk. 
De CGC vzw was bekend voor de veertiendaagse theoretische lessen op zaterdagnamiddag en zijn bibliotheek met de recente uitgaven van Foto- en Computerboeken. De bibliotheek leent de boeken en tijdschriften gratis uit aan zijn leden. 

Vanaf 2008 werden naast onze vaste maandelijkse vergaderdagen en de georganiseerde reportages rond SV Zulte Waregem, een aantal activiteiten genoteerd zoals studiofotografie, fototentoonstellingen alsook avonden nachtfotografie.

De permanente evolutie en mogelijkheden van digitale fototoestellen en programma’s voor fotobewerking is blijkbaar niet meer te stuiten.

Clubwerking WARO

Verschillende leden volgden en of volgen nog met succes lessen fotografie in het Volwassenenonderwijs. 
Wat er ook gebeurt in Waregem, altijd treft men fotograferende WARO leden aan: voetbal, wielrennen, paardenrennen, sportwedstrijden in het algemeen, parkconcerten, missverkiezingen enz…
Ook de wijzigingen in het straatbeeld worden in beeld gebracht: de Bekaert site, Het Ware Heem, de Karmel, de ontwikkelingen om en rond het stadion… Ook het leven in Brussel en andere steden of gemeenten wordt op kunstzinnige manier op “de gevoelige plaat” gelegd. Wij reizen om te leren… dat wordt in de praktijk toegepast door sommige leden. Daardoor kunnen de thuisblijvers ook genieten van prachtige toeristische reportages.

De technische en theoretische ondersteuning door enkele leden staat op een hoog peil. In een professioneel uitgeruste fotostudio kan elk clublid zich specialiseren in de portret fotografie. Ook met macro en micro opnamen worden wij verrast door enkele leden.

De club leeft door de permanent evoluerende werking van zijn leden. Het bestuursteam met een secretariaat dat alles tot in de puntjes coördineert staat borg voor een werking op hoog niveau.!

WARO FOTO-DIACLUB WAREGEM staat na 50 jaar werking nog steeds klaar om iedereen bij te staan in het beoefenen van zijn hobby in dit digitaal tijdperk.

Etienne Deman – stichter & voorzitter WARO Waregem. (2015)

50 jaar WARO

Dubbele tentoonstelling op 13 november 2015 naar aanleiding van 50 jaar WARO.

“WARO blikt terug op ’14-’18”

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van W.O. 1 heeft WARO enkele hedendaagse herinneringen digitaal vastgelegd en gebundeld tot een serene tentoonstelling “WARO blikt terug op ’14-’18″. 
In het weekend kan je ook genieten van een AV-projectie. Aansluitend op deze tentoonstelling geeft landschapsfotograaf Bart Heirweg op donderdag 19 november een lezing “Oorlogsfotografie” waarbij hij ons meeneemt op een lange mars door Flanders Fields.

“Van Analoog tot Digitaal”

“Van Analoog tot Digitaal”

De tweede tentoonstelling gaat terug naar de tijd van de analoge fotografie met de eenvoudige fototoestellen. 
De analoge fotografie werd door stichter en ere-voorzitter Etienne Deman heel lang beoefend en er werd samen met andere clubleden naarstig geëxperimenteerd met filmrolletjes die werden afgewerkt in de donkere kamer. Talrijke analoge foto’s van de laatste halve eeuw kan men bewonderen op de tentoonstelling. Naast de oude tribunes van S.V. Waregem en panorama’s van het Centrum Waregem is er ook beeldmateriaal van Waregem Koerse 1977. Op en rond de oude tribunes en de Gaverbeek werden heel wat bezoekers in beeld gebracht. 
De jongere fotografen hebben misschien nog een glimp van het tijdperk van de filmrolletjes meegemaakt, maar zijn meer geoefend in het gebruik van de digitale camera. Met het thema “Van Analoog tot Digitaal” wordt er dan ook een speelse tentoonstelling naar voor gebracht met vrij werk van de leden, zowel analoog als digitaal!

De winnende foto van de fotowedstrijd “SPORT in BEELD” wordt tentoongesteld. Deze wedstrijd werd georganiseerd in de Vlaamse provincies door het Centrum voor Beeldexpressie vzw onder het peterschap van Frank Raes (sportjournalist VRT) De jury heeft unaniem een foto van WARO Stichter-Voorzitter Etienne Deman verkozen als de beste! Deze foto werd genomen op de Markt in Waregem na de historische voetbalwedstrijd Anderlecht – Essevee (2013). Tegelijk werden de vele honderden Essevee-supporters in beeld gebracht. Ook deze foto’s worden tentoongesteld.

Sfeerbeelden Tentoonstelling 50 jaar WARO
Sfeerbeelden Tentoonstelling 50 jaar WARO in CC. De Schakel (2015)
Sfeerbeelden Tentoonstelling 50 jaar WARO
Sfeerbeelden Tentoonstelling 50 jaar WARO in CC. De Schakel (2015)
Sfeerbeelden Tentoonstelling 50 jaar WARO
Sfeerbeelden Tentoonstelling 50 jaar WARO in CC. De Schakel (2015)